Uluslararası nakliye şirketi DFDS’nin Akdeniz İş Birimi Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu, pandemi döneminde global ticarette pay kaybeden Çin’in yarı mamul ya da bitmeye yakın ürünlerini Türkiye’ye getirip üstüne ‘Made inTurkey’ etiketi basıp ihraç ettiğini söyledi.
Dünya gazetesinden Yasemin Salih’e konuşan Akdeniz İş Birimi Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu’ya göre, küresel ticarette pandemi döneminde Batı’da kayıp yaşayan Çin, açığı “Türkiye formülü” ile kapatmaya çalışıyor. Son dönemde Çin’in özellikle Avrupa’ya ihracatta Türkiye’yi üs olarak kullanmaya başladığını söyleyen Fuat Pamukçu, “Çin, Avrupa pazarını hedefleyerek Türkiye’ye yüklü miktarda mal sevk etmeye başladı” dedi.
Çinlilerin daha çok yarı mamul ya da bitmeye yakın ürünlerini Türkiye’ye getirip yığdıklarını ifade eden Pamukçu, şunları söyledi:
“Bu ürünler Türkiye’de tamamlanıyor, sonra da üstüne ‘Made in Turkey’ etiketi basılıp ihraç ediliyor. Bu durum son dönemde birçok ürün grubunda yoğun olarak yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Çinli Cosco Pasific tarafından alınan Kumport Limanı da bu hattın önemli duraklarından oldu.”
Doğu Türkistan Bülteni Haber Ajansı Doğu Türkistan Haberleri, Türkistan İslam Partisi, Doğu Türkistan STK'lar Birliği, Dünya Uygur Kurultayı, Doğu Türkistan Alimleri Ulemaları Birliği,Doğu Türkistan Maarif Derneği, Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti, East Turkestan News, Turkestan Islamic Party, East Turkestan NGOs Union, World Uyghur Congress, East Turkestan Scholars Ulema Union,East Turkestan Education Association, East Turkestan Government in Exile